Investeren in studentenvastgoed: een goed idee?

Bent u klaar om uw eerste stappen te zetten in vastgoedinvesteren of op zoek naar een passende oplossing voor uw studerend kind (of kleinkind)? Studentenvastgoed is een veilige en toegankelijke investering, zelfs met een relatief klein budget. Door het groeiend aantal studenten stijgt ook de vraag naar accommodatie. Een investering met weinig risico en hoog rendement (4,5 à 5%). Als (groot)ouder betaalt u niet alleen geen huur tijdens de studies, ook op langere termijn geniet u van een mooie winst. Hoe kiest u het juiste investeringspand voor de student van vandaag en morgen?

Waar moet u op letten bij de keuze van het studentenpand?

1. Kies voor kwaliteit en comfort

Of u nu kiest voor nieuwbouw of een renovatiepand, weet dat studenten echt op zoek gaan naar woonkwaliteit en leefcomfort. In de kamer vertaalt zich dat bijvoorbeeld in supersnelle internetverbinding, digitale televisie, een eigen badkamer en/of toilet. In de gemeenschappelijke ruimtes verwachten ze een aangename gezelligheid en ruimtes die inspelen op hun noden. De aanwezigheid van een overdekte en afgesloten fietsenstalling biedt zeker een grote meerwaarde. Hoe meer kwaliteit en comfort, hoe makkelijker de verhuur zal verlopen.

2. Ligging, ligging, ligging

Studenten vindt u tegenwoordig niet enkel de traditionele studentensteden als Leuven en Gent. Mechelen en Hasselt zijn echte groeipolen voor studentenvastgoed. Essentieel bij de keuze van een pand is de ligging ten opzichte van de hogeschool of universiteit en de studentenbuurt. Dichtbij het openbaar vervoer is goed, op wandel- of fietsafstand van de campus is nog veel beter. Informeer zeker bij de desbetreffende school of stad wat de toekomstplannen van de nabijgelegen campus zijn.

Om een maximaal rendement te halen, is het belangrijk te streven naar continue verhuur. Het is belangrijk dat uw investering en het werk dat daaruit voortvloeit aansluit bij uw wensen.

Waar moet u zeker aan denken als u in studentenkamerverhuur stapt?

1. Specifieke regelgeving

Verhuur aan studenten waarvan het gehuurde goed niet dient als hoofdverblijfplaats vallen onder het Vlaams Woninghuurdecreet voor Studentenhuurovereenkomsten. Deze soort verhuur heeft dus andere regels en geplogenheden dan de traditionele verhuurmarkt. Voor de fiscus zijn de regels op vlak van aankoop, verkoop en huurinkomsten wel gelijklopend of vergelijkbaar. Studentenvastgoed is daarenboven onderhevig aan omgevingsvergunningen, veiligheids- en gezondheidsvoorschriften en kwaliteitsnormen. Deze kunnen ook van stad tot stad verschillen. U vooraf goed informeren is de boodschap.

2. Cruciale timing

Er zijn drie grote verhuurperiodes per academiejaar: de start van de 2 semesters en de zomervakantie. Mist u deze momenten, slinkt de kans op verhuur enorm. Pluis vooraf goed uit waar u uw pand best aanbiedt. Leg uw oor te luisteren bij de nabijgelegen faculteit. Een grondige voorbereiding en stevig plan brengt altijd de beste resultaten.

3. Sterk beheer

Traditioneel is het beheer van studentenvastgoed iets intensiever omdat de verhuurtermijn korter is. Een sterk huisreglement en accurate opvolging zijn onontbeerlijk. Staat u niet te springen om dergelijke taken zelf op te nemen en permanent beschikbaar te zijn voor uw huurder in geval van problemen, kan u altijd beroep doen op professionele beheerders om u te ontzorgen op elk vlak. Zo kan u in alle rust genieten van het rendement van uw investering.

Studentenvastgoed is de ideale instap voor investeerders met een kleiner budget die op zoek zijn naar een veilige investering met hoog rendement. Voor (groot)ouders met een studerend (klein)kind kan de aankoop van een studentenkamer een mooie oplossing bieden. Lees zeker onze startersgids voor vastgoedinvesteerders voor meer tips.

Ons team staat altijd klaar om u tijdens een volledig vrijblijvend gesprek verdere toelichting te geven over het investeren in studentenvastgoed. U kan ons bellen op 078 48 47 00 of mailen via info@ap-p.be om een afspraak te maken.

Neem alvast een kijkje in ons huidig aanbod van studentenkamers:
- Leuven (3000):  Kapucijnenvoer 163/2
- Leuven (3000): Kapucijnenvoer 163/3
- Antwerpen (2060): Lange Slachterijstraat 90
- Brussel (1000): Sint-Laurensstraat 2

Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn voor de laatste updates.

Investeren in studentenvastgoed: een goed idee?